BASARABIA E ROMẬNIA
„De la Nistru pân’ la Tisa
Tot românul plânsu-mi-s-a,
Că nu mai poate străbate
De-atâta străinătate
Din Hotin şi pân’ la Mare
Vin Muscalii de-a călare,
De la Mare la Hotin
Calea noastră ne-o aţin
Şi Muscalii şi Calmucii
Şi nici Nistrul nu-i înneacă
Săraca ţară, săracă!
……………………………….
Ştefane, Măria ta,
Lasă Putna, nu mai sta,
Las’ arhimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija gropilor
Dă-o-n seama popilor
La metanii să tot bată,
Ziua toată, noaptea toată,
Să se-ndure Dumnezeu
Ca să-ţi mântui neamul tău…
Tu te-nalţă din mormânt
Să te-aud din corn cântând
Şi Moldova adunând
Adunându-ţi flamurile
Să se mire neamurile;
De-i suna din corn odată
Ai s-aduni Moldova toată. ” Doina , autor: Mihai Eminescu
Cu adancă emoție am trecut pragul mânăstirii „ Sf. Nicolae ” de la Chistoleni, un loc care impresionează prin frumusețea reliefului aflat în armonie perfectă cu biserica impunătoare ce se înalță cu semeție la capătul drumului.
Mănăstirea este situată la circa 6 km de satul Sadaclia, Basarabeasca. În anul 1997 când s-a redeschis Mănăstirea, aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică.
Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae” din Sadaclia, Basarabeasca mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de la Chistoleni. Mănăstirea Chistoleni a fost înfiinţată în anul 1932 de Mitropolitul Gurie Grosu .
Până la închidere era o așezare monastică mică, având o biserică şi un corp de chilii. Iniţial Mănăstirea a fost o mănăstire de bărbaţi.
În perioada celui de al doilea război mondial, mai exact în anul 1942, mănăstirea era deja o mănăstire de maici. Ȋn acel an, din cauza războiului, maicile au plecat la Vărzăreşti, iar Mănăstirea a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinuti politici.
Din 1950 pe teritoriul Mănăstirii a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodaria agricolă din localitate.
În această perioadă, Mănăstirea a fost distrusă până în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei au fost construite câteva ferme. Mulţi ani la rând, locul pe care cândva se înălţa o mănăstire, a pustiit.
Ȋn primăvara anului 1997, mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici cu numele „Mănăstirea Chistoleni”. Tot atunci a început construcţia edificiilor necesare pentru desfăşurarea vieţii mănăstireşti. Cea mai mare parte a lucrărilor de edificare din nou a mănăstirii „Sf. Nicolae” s-au desfăşurat timp de un an. Atunci s-a pus şi temelia actualei biserici care este încă în construcție, fiind nevoie în continuare de mulți bani pentru a fi finalizată.
Ȋntâlnirea cu maicile de la mânăstirea Sf.Nicolae a impresionat prin căldură și ospitalitate. Ȋn cadrul întâlnirii a fost menționat faptul că AUR este în Republica Moldova, un proiect unificator de cultură, credință pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Au fost donate la mânăstire cărți cu istoricul Mănăstirii Ghighiu și a Icoanei făcătoare de minuni „ Maica Domnului Siriaca ”.
![](https://alexandrusararu.ro/wp-content/uploads/2021/06/FB_IMG_1623745888778-768x1024.jpg)
Eforturile maicilor de la mânăstirea „ Sf. Nicolae ” de a continua lucrările de pictură sunt admirabile și orice ajutor venit în sprijinul acestora este binevenit, pentru a se reuși finalizarea acestei construcții impunătoare.