Analist: AUR se va propulsa în Parlamentul de la Chișinău datorită efectului străzii

După lansarea zgomotoasă a  AUR-ului la Chișinău, se prevede o forță politică nouă care își dorește să devină un actor politic important pentru următorul legislativ. Protestele organizate la CEC, dar și urmărirea socialiștilor la sediu și acasă la Dodon, demonstrează faptul ca AUR va avea o campanie plină de evenimente stradale care sunt absolut necesare într-o țară sărăcită de politicieni corupți și lacomi.

În Republica Moldova de-a lungul timpului în parlament era întodeauna o forță care ajungea datorită efectului străzii, PPCD, PLDM si PPDA sunt exemple elocvente în acest sens. După intrarea blocului ACUM în parlamentul de la Chișinău, Andrei Năstase fiind foarte popular datorită protestelor organizate împotriva oligarhilor, a pierdut acest avantaj preferând să treacă mai mult la declarații politice. Odată dispărut dușmanul ideologic și întrând într-o alianță nefirească cu socialiștii și destrămarea blocului ACUM, a pierdut alegerile de la Chișinău.

PAS fiind mai bine consiliați de grupul de influență germană KAS au capitalizat mai întâi toată mass-media finanțată de europeni, care au facilitat la capitalizarea la tot electoratul proeuropean prin tehnologiile politice bazate pe crearea omului de succes resacralizat care să fie idolatrizat și susținut cu fanatism, care va uni societatea în jurul său. O altă tehnologie politică binecunoscută este crearea unei probleme ca “țap ispășitor” pentru toate relele din societate, repetând în toată ziua prin mass-media și rețelele de socializare aceleași mesaje pentru a impregna în subconștientul oamenilor doar această problemă merită combătută și doar omul de succes poate să o facă.

O primă greșeală comisă de doamna președinte Maia Sandu, care le oferă AUR-ului în pofida oricăror sondaje, șanse reale de a capta electoratul unionist, este că au fost felicitate toate minoritățile din Republica Moldova, iar de românii de pretutindeni a uitat, ceea ce nu va fi iertat de alegatorul unionist la 11 iulie.

O altă greșeală este comisă de Mihai Popșoi, când a vorbit despre două etnii diferite de român și moldovean. Se pare că moldovenismul a intrat în sânge între neomarxiștii de la PAS până în președinția Republicii Moldova, președintele Maia Sandu declarând de la tribuna europeană că există o națiune moldovenească. Se pare că Kozac le-a resetat modul de gândire nu doar a negociat un guvern în iunie 2019.

Aceste erori comise vor face ca alegătorul unionist care cândva proulsa PL-ul în parlament să aducă AUR în legislativul de la Chișinău. AUR a pornit hotărât în campanie atacând dușmanul ideologic al unioniștilor blocul communist al lui Dodon și Voronin. Efectul de stradă mult așteptat în această perioadă este în sfârșit capitalizat de AUR, care sigur nu pot sub nici o formă să creeze o coaliție de guvernare cu prorușii, pe când celelalte forțe ori au făcut-o anterior și mai calculează o eventuală coaliție sub diferite pretexte, ori sunt de aceeși parte a baricadei.

Orice nu s-ar spune despre AUR, nu se poate spune că se vor alia cu socialiștii vreodată, care sunt simbolul trădării, corupției și a hoției la momentul actual. Dacă AUR va reuși să mențină pulsul campaniei început de la lansare până la finele acesteia cu siguranță se va contura ca și un jucător politic puternic cu potential de a crește în următoarea perioadă.

Unioniștii fiind peste 40% din cetățenii basarabeni vor alege AUR ca și o unică scăpare de Dodon și Voronin, demonstrând din prima zi că sunt gata să ducă o bătălie puternică de apărare a interesului național și de modernizare a Republicii Moldova printr-un program ambițios de interconectare românească.

La fel ca și AUR de pe celălalt mal de Prut, aceștia se dovedesc a fi luptători și activi în această campanie, care are ca miză alungarea lui Dodon și a comuniștilor. Unioniștii istoric s-au dovedit a fi cei mai abili în lupta anticomunistă începând de la lupta pentru eliberarea națională și până la debarcarea regimului Voronin, care a început prin câștigarea Chișinăului de fostul edil Dorin Chortoacă. Cu toate că presa controlată de inamicii politici a reușit să îi știrbească imaginea lui Chirtoacă acesta are un electorat fidel, inclusiv din zona fostului PL.

La fel ca și atunci pe scena politică din R. Moldova își face apariția un nou lider tânăr și energic, Vlad Bilețchi.

Analist politic Alexandru Săraru

Articol publicat pe Timpul.md la data de 9 iunie 2021

https://www.timpul.md/articol/analist-aur-se-va-propulsa-in-parlamentul-de-la-chiinau-datorita-efectului-strazii-164839.html